Zvieratá tu nie sú pre nás na jedenie a zabíjanie, ale preto, aby boli našimi priateľmi.

Medveď hnedý - Ursus arctors

28. května 2008 v 14:58 | Sarah137 |  Lesné zvieratá
Medvede sú naše najväčšie šelmy. Váha medveďa sa pohybuje od 80-350kg, výška v kohútiku je približne 130cm. Maco má krátky chvost, malé oči a dobrácky výraz. Silné laby sú zakončené poriadnymi pazúrmi - ako sa na medveďa patrí. Srsť je svetlo či tmavohnedá, niekedy s nádychom sivej alebo čiernej farby. Medvieďatá majú na krku golieriky z bielej srsti, aby ich matka rozoznala.
Maco sa živí prevažne rastlinnou potravou, teda hubami, korienkami, lesnými plodmi- černice, maliny, jahody, brusnice, čučoriedky, na jar mladou trávou, na jeseň bukvicami a pod. Zožerie aj mäso a to najmä zdochliny a ryby, prípadne myši, hady, väčší hmyz a jeho larvy alebo mravce. Obľubuje med lesných včiel, pri vyberaní plástov, zničí aj celý úľ a ani ostré žihadlá ho neodradia od pochúťky.
Maco vyzerá nemotorne, ale je veľmi rýchly, na kratšiu vzdialenosť asi ako kôň, dobre beží hore aj dole kopcom a vie šplhať po stromoch. Najradšej však vylihuje niekde v húštine a napcháva sa malinami. Spí nepravým zimným spánkom, teda jeho teplota klesne len minimálne a za teplejších dní chodí na prechádzky. Pred zimným spánkom, teda asi v novembri je dobre vykŕmený, je asi o 30kg ťažší. Medvedici sa koncom zimy narodia v brlohu, ktorý je vystlaný a dobre ukrytý s malým otvorom medvieďatá. Bývajú 1-4 a veľmi sa medveďom nepodobajú. Sú malé ako veveričky a úplne závislé od matky. S mamou zostávajú asi 3 roky.O medveďoch sa často hovorí, že sú nebezpečné. V skutočnosti je medveď plachý a ľudom sa vyhýba. Historky o útokoch na človeka sú často prehnané, dotyčný je hrdina a maco je odsúdený na smrť. Salaše sú často nedostatočne alebo vôbec zabezpečené správnymi ovčiarskymi psami a elektrickými oplôtkami a tak maco, ktorý nechápe a nevie, že ovce nesmie, je zase vydaný na "milosť" poľovníkom.Na Slovensku žije asi 800 medveďov, čo neznamená že sú premnožené. Ľudia im ničia lesy, stavajú cesty, rozširujú mestá, robia v lese krik a neporiadok. Ako sa potom môžme čudovať, že stretneme v lese medveďa? Kam má ísť keď jeho lesy ničíme a neustále ho vyrušujeme? Je fajn odtrhnúť si na túre zopár malín alebo jahôd, či nazbierať hríby, ale nie je v poriadku, ak to robíme vo veľkom a potom sa ešte hneváme, že medvede chodia do kontajnerov k horským chatám, či na salaše. Ale čo im zostáva? Pokúsme sa správať k lesu aj macom ohľaduplnejšie.


 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 eli eli | Web | 16. července 2008 v 12:36 | Reagovat

dufam , ze ty nebude vadit ked si ta dam medzi oblubenych ak hej tam mi napis na blog ...

2 hlhlhlh hlhlhlh | E-mail | 26. září 2008 v 16:29 | Reagovat

medvedov je pre tvoju informaciu okolo 1 250, a kazdy medved ma uzemie okolo 30 km,tak mi povedz ze niesu premnozene.....

3 sarah137 sarah137 | E-mail | 4. října 2008 v 13:37 | Reagovat

medvedov nie je ani zdaleka tolko, polovnici schvalne udavaju nadhodnotene cisla, ved ich poznam dost. a okrem toho, nie kazdy medved ma uzemeie velke 30km, nase medvede ziju vedla seba a staci im cast doliny alebo mensi les. casto prechadzaju aj do teritoria inych medvedov, ale nie su s tym komplikacie. u nas je totiz najviac medvedov na Slovensku, ale nie su s nimi problemy a vies preco? lebo tam zatial nechodi milion turistov a polovnici sa im vyhybaju lebo maju plne gate a tak im daju pokoj, narozdiel od teba som uz medveda neraz stretla, tak sa neplet do veci, ktorym nerozumies, ale vysvetlim ti, ze medved nema v prirode prirodzeneho predatora a je vedecky dokazane, ze velke selmy si dokazu podla mnozstva potravy alebo hustoty populacie regulovat pocet tym, ze sa im prirodzene narodi mensi pocet mladat, alebo ziadne, pokial sa pocet neupravi na optimalny a preto je zasah polovnika uplne proti zakonom prirody, ved mi len vysvetli, preco polovnici zabijaju vacsinou najlepsie kusy, ktore su v prirode najpotrebnejsie a preco vacsina polovnikov pytliaci a preco je kvoli nim vyhubeny los, bobor, zubor a norok a ked sa losy vratia na Slovensko, tak po nich strielaju s odovodnenim, ze si mysleli, ze to bol jelen, ak niekto nerozozna losa od jelena, ktory je od jelena o pol metra vyssi a dvakrat tazsi, tak nech sa radsej nepletie do lesa...a len pre TVOJU informaciu: v prid. menach sa v nominative mn.c. sa pise makke i.

4 Monika Hofmannová Monika Hofmannová | Web | 21. listopadu 2008 v 17:55 | Reagovat

Ano, ja souhlasím ze sarah137. Mám ještě několik dodatků ale té jsou taky na mém webu

5 marian marian | 3. dubna 2010 v 18:59 | Reagovat

ten medved na ilustracnom foto je grizly a nie ursus actor

6 Beltrix Beltrix | Web | 20. listopadu 2010 v 16:20 | Reagovat

Je to zajímavý :-)

7 eugen eugen | 11. ledna 2012 v 12:17 | Reagovat

medvedov je pre tvoju informaciu okolo 1 250,aby si vedela ty krava

8 egen je debil egen je debil | 9. září 2017 v 19:29 | Reagovat

eugene ty jses fakt debil

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama